Semenaření rajčat aneb jak za půl hodiny získat semena na dalších dvacet let

Semenaření rajčat. Semena vydlabaná z plodů necháme dva dny prokvasit při pokojové teplotě.

Pokud bych si měl vybrat jen jediný druh, který budu na zahradě semenařit, bylo by to rajče. Důvodů je hned několik.

  • S minimem času lze získat relativně dost semen a uchovat je po dobu až dvaceti let.
  • Rajče má malou izolační vzdálenost, takže i na menší zahrádce lze množit několik odrůd současně.
  • Kečup či sušená rajčata v oleji se nevylučují s pěstováním na semeno. Na rozdíl od jiných druhů zeleniny můžete mít obojí.

Zde tedy návod k semenaření rajčat pro každého, kdo nechce zbytečně utrácet za semena, nebo nemá čas na shánění semen. A taky pro ty, jimž vlastní semínka přinášejí radost:-)

Návod je použitelný pro veškeré množitelné (nehybridní) osivo, které si při semenaření uchová své vlastnosti. Pro Permasemínka ho samozřejmě bez obav můžete použít.

Pro hybridní F1 semena funkční nebude.

1) Rajče na semeno vypěstujte stejně jako na konzum

2) Dodržte izolační vzdálenost

  • Pro většinu odrůd druhu Solanum lycopersicum (klasické rajče) stačí izolace 3 m.
  • Výjimkou jsou odrůdy s pestíkem (bliznou) vyčnívajícím ven z květu. Tento znak vykazují tři skupiny odrůd: divoká rajčata (druh Solanum pimpinellifolium); odrůdy bramborovým listem (např. Stupické polní rané); a plody masitých rajčat, které se vyvinuly z dvojitých květů. Tyto odrůdy je třeba izolovat na vzdálenost alespoň 12 m.

3) Proveďte selekci a případné odlišné typy vyřaďte

  • Sice se to u rajčat nestává často, ale pokud v množitelském porostu narazíte na odlišné typy – například rostliny s jinou barvou či velikostí plodů, tak je vyřaďte.
  • Přítomnost odlišných typů může být způsobena například záměnou sazenic při výsadbě, přimísením semen jiné odrůdy do osiva, nebo náhodným zkřížením s jinou odrůdou.
  • Vyřazením odlišných typů docílíte toho, že původ vašich semen bude pouze z rostlin, jejichž znaky odpovídají dané odrůdě.

4) Na semeno skliďte plně vyzrálé a zdravé plody

  • Zralé plody poznáte tak, že jsou plně vybarvené do červené, žluté, oranžové, žlutozelené, růžové či hnědé barvy. Liší se to dle odrůdy. Na omak jsou často měkké.
  • Mohou být lehce přezrálé, či popraskané, ale neměly by být plesnivé či shnilé.

5) Z plodů vydlabte semena a nechte je prokvasit

  • Plody rozkrojte a lžičkou z nich vydlabte semena včetně šťávy například do zavařovací sklenice. Na sklenici si napište název odrůdy, případně datum, abyste věděli, jak dlouho semena ve sklenici jsou.
  • Dva dny nechte prokvasit. Tři dny může být příliš dlouho. Mám zkušenost, že po třech dnech nám někdy menší semena začínají klíčit.
  • Zajistěte teplotu v rozmezí 22 – 27°C. Výrazně nižší či vyšší teplota může negativně ovlivnit kvalitu semen. Občas semínka s kvasem promíchejte.
  • Kvašením se rozloží slizový váček kolem semen, který obsahuje inhibiční látky brzdící klíčení. Kvašením se zároveň ničí některé choroby přenosné osivem!
  • Vydlabané plody bez semen můžete nasušit nebo z nich uvařit kečup.

6) Vodou vyplavte z kvasu zbytky dužniny

  • Po dvou dnech fermentace rozřeďte obsah sklenice vodou a promíchejte. Postupným odléváním obsahu sklenice se zbavte zbytků dužniny a špatných semen. Kvalitní zralá semena jsou těžká a rychle klesají ke dnu, takže se nevylejí.
  • Postup několikrát zopakujte, dokud Vám ve sklenici nezůstanou pouze semena v čisté vodě.

Semenaření rajčat: Prokvašená semena nařeďte vodou a postupným odléváním se zbavte zbytků dužniny a špatných semen.

7) Semena vysušte

  • Semena přelijte přes cedník a nechte chvíli okapat.
  • K vysušení je rozložte na talířek či plech. Vyhněte se raději papíru či novinám, protože by se k nim semena mohla přilepit.
  • Při sušení by teplota neměla přesáhnout 35°C.
  • Důkladné vysušení při pokojové teplotě trvá cca 1 týden.

Jak uchovat semena rajčat dvacet a více let?

  • Semena rajčat si podržují klíčivost přes pět let, pokud jsou uložena na chladném a suchém místě, tedy při teplotě cca 15 – 20°C.
  • Chcete-li je uchovat déle, uložte je do mrazáku při teplotě  -18°C. Potom Vám vydrží i přes dvacet let. Více o tom v článku Domácí semenná banka: K čemu je dobrá a jak ji založit?

Použité zdroje: The Organic Seed Grower, The Manual of Seed Saving, Seed to Seed.


O autorovi: Marek Kvapil na rodinné farmě na Hané pěstuje nehybridní, množitelné a pestré osivo, které můžete koupit na e-shopu permaseminka.cz. Je lektorem a organizátorem kurzu Design permakulturní zahrady.

Related posts

Semenaření hrachu ve čtyřech krocích

Semenaření a izolační vzdálenost pro různé druhy zeleniny

Jak při semenaření uchovat čistotu odrůdy?