Recept na zapékané hokaido můžete přizpůsobit tomu, co Vám zrovna skýtá zahrada. Nebo lednice. Jen dvě ingredience ponechte vždy stejné: Dýni hokaido a listovou zeleninu. Obojí vypěstujete z permasemínek.
Místo hokaida můžete použít i jiné odrůdy tykve velkoplodé. Nicméně předností hokaida je, že má tenkou slupku a zapečete ho bez loupání. To třeba odrůdu Sweet Meat Oregon Homestead musíte nejprve zbavit tvrdé slupky. Zase Vám ale vydrží déle ve spíži. A má tak sladkou chuť, že z pokrmu učiní opravdovou pochoutku i bez jablek.
Nebojte se přidat k dýňovému základu ingredience dle libosti: Ořechy, hrušky, cibuli, česnek, bylinky, papričky chilli, kečup. Listy slézu a mangoldu lze nahradit špenátem a lebedou. Nebo bršlicí a kopřivou – těch je v permazahradě vždycky dost:-)
Zapékané hokaido vydrží v lednici až tři dny. Dá se servírovat i za studena. První den si ho ale dejte teplé!
Dýni zbavte semen a nakrájejte na plátky. Na plech vytřený olejem rozložte plátky z poloviny dýně. Můžete proložit plátky topinamburů. Osolte. Překryjte nakrájenými listy slézu a mangoldu. Posypte strouhaným sýrem. Přidejte zbylé plátky dýně a doplňte krájenými jablky. Posolte. Zakryjte plechem a pečte 60 minut při 180°C. Po hodině rozkvedlejte v mléce tři vejce a vlejte na plech. Pečte odkryté 30 minut. Zapékané hokaido s jablky prokládané listy mangoldu a slézu
Vytisknout
Ingredience
Postup
permazahrada.cz