Domů Semenaření Jak vypěstovat kvalitnější semena salátu, než koupíte v obchodě?

Jak vypěstovat kvalitnější semena salátu, než koupíte v obchodě?

19. 11. 2018
Jak vypěstovat kvalitnější semena salátu, než koupíte v obchodě?

Pěstování semen salátu na zahrádce má výhodu flexibilní ruční sklizně, která zajistí ta nejkvalitnější semena. Průmyslové osivářství si to obvykle nemůže dovolit. Bylo by to příliš neefektivní a drahé.

Pěstování salátu na semeno

Salát je ideálním druhem pro první semenářské pokusy. Mimo jiné i proto, že je samosprašný a různé typy salátů se spolu kříží jen v malé míře. Je u něj tudíž snadné uchovat čistotu odrůdy. Doporučená izolační vzdálenost mezi dvěma odrůdami salátů je při drobném pěstování na zahrádce cca 10 m. (Pří komerční produkci je to víc.)

Saláty vysejte brzy na jaře a pečujte o ně stejně jako při pěstování k jídlu. Jakmile začnou vybíhat do květu, proveďte selekci. Rychlé vybíhání je nežádoucí znak. Cílem je, aby si salát v dalších generacích uchoval co nejdéle kvalitní hlávku či listovou růžici. Proto vyřaďte ty rostliny, které jdou do květu jako první.

Různé odrůdy salátů vybíhají do květu různě rychle. Nejpomalejší jsou ledové saláty a některé z větších moderních odrůd tzv. římských salátů. U těchto růstových typů je kvetení natolik opožděné, že u nich někdy může být problém s dozráním semen. Nejlepší jsou pro semenaření v našich podmínkách staré odrůdy, které jdou do květu záhy, jakmile se začátkem léta začne prodlužovat den. Úplně nejrychleji potom kvetou saláty chřestové (stonkové).

Faktory ovlivňující kvalitu semen salátu

Existují dva faktory mající vliv na kvalitu semen salátů, které lze při ruční sklizni snadno pozitivně ovlivnit: Doba sklizně a technika sklizně.

Doba sklizně

Salát kvete drobnými žlutými kvítky, které po opylení tvoří semena – nažky s bílým chmýřím, které vítr rozfoukává do okolí. Tím se podobá pampelišsce. Podle chmýří poznáte, že semena uvnitř květu jsou zralá. Kvetení trvá několik týdnů a semena se tvoří na každé rostlině postupně.

Prvně vytvořená semena mají obvykle vyšší klíčivost, protože se vyvinou před příchodem horkého letního počasí, které není příznivé pro tvorbu velkých a dobře vyvinutých embryí. Pro získání nejkvalitnějších semen je proto zásadní nepropást jejich první várku a sklidit je dříve, než je vítr či ptactvo vytrousí. Osvědčila se pravidelná kontrola kvetoucího porostu. Optimální je začít se sklizní v době, kdy část květů již odkvetla, ale minimálně polovina ještě ne.

Technika sklizně

Nejkvalitnější semena jsou taková, která jdou snadno vytřepat při ruční sklizni. Jen taková semena jsou plně vyvinutá. Proto při sklizni obcházejte postupně rostlinu za rostlinou a do nádoby vytřepávejte jen ta semena, která se sama vytrousí. Zbylá semena ještě nemusejí být dostatečně vyvinutá. Obvykle mají nižší klíčivost.

Čištění semen

Vlastně se nic nestane, když semena vysejete včetně chmýří a uschlých zbytků rostlin. Čištění není nezbytné. Pokud chcete mít přesto raději osivo čisté, vysypte ho na plytký talíř či plech. Jemným foukáním se zbavíte většiny nečistot a případně nedovyvinutých či podřadných semen.

Skladování semen

Semena salátu uložte na suché a chladné místo. Slušnou klíčivost si uchovají čtyři až pět let. To znamená, že čtyři až pět let nemusíte kupovat osivo salátu. Ušetříte peníze a nejspíš Vám ještě zbyde dost semen na sdílení s ostatními pěstiteli.

Jen pozor na hybridní F1 osivo, které se k semenaření nehodí, protože neuchovává spolehlivě své vlastnosti.

Semena salátu mají bílou či hnědočernou barvu.

Semena salátu mají bílou či hnědočernou barvu.


O AUTOROVI: Marek Kvapil žije a zahradničí na Hané. Pěstuje a množí permasemínka – nehybridní osivo produkované bez chemie, vhodné k dalšímu semenaření. Lektoruje kurzy Design permakulturní zahrady a Semínkový kurz.

Prosím respektujte autorská práva! Veškeré texty, články a fotografie na tomto webu jsou chráněny autorským právem. Bez souhlasu jejich autora je zakázáno jejich kopírování a přebírání. V případě zájmu o zveřejnění pište prosím na: kvapil@permaseminka.cz

Související články

Zanechat komentář